Pagina 7


Yangzhou

Zaterdag 8 maart 2008


Even boompje versjouwen.

Fietstocht N-O Yangzhou (deel 1)

Zondag 16 maart 2008

Zaterdag wat minder gedronken en zondag wat eerder opgestaan dan normaal. Even een markthal ingedoken. De muizen liepen over de vloer (erg dikke, misschien wel ratjes). Verder zagen we het lichaam van een dood beest, ontdaan van zijn huid. Vier poten, beetje smal. Wat zou het zijn?


Braaf hondje.

'Kijk z'n kop!' riep Silvan toen ie de kop van de hond in een bakje ontdekte. Vrij bizar. De kop werd snel weggehaald toen ik de camera te voorschijn haalde. De slachtpartij was net geweest, want het bloed werd voor onze neus uit de hond gelaten.

Vervolgens naar de fietsverhuur om een stel mountainbikes te huren. De huurprijs was snel bepaald (30RMB, 3 euro per fiets per dag). Alleen de borg vergde een half uurtje keiharde onderhandelingen. Zij starten op 1500RMB (voor twee fietsen), wij op 700RMB. Die fietsen samen kosten hier nieuw misschien net 1500RMB. Daarnaast, zoveel geld hebben we niet eens in Chinese flappen. Betaalde borg: 800RMB en een sportkaart van Silvan. We beginnen het onderhandelen onder de knie te krijgen.

Tijd om verkenningsronde Noord-Oost Yangzhou te beginnen, maar eerst even naar de KFC want we hadden het ontbijt in het hotel gemist. Gelukkig diende de grijze lucht als UV-filter, zodat we aan het eind van de dag slechts een gezond rode kop hadden en niet verbrand zijn.


Wat was er eerder? Het huisje of de electriciteitsmast? Hint: kijk naar de spankabel...


Dat zeg ik, Gamma.

Eerst door de buitenwijken, richting de kolencentrale. Wij rijden op de fiets bijna net zo hard als de auto's hier (de auto's rijden maximaal 40km/h in de stad). Het voordeel is dat er niemand achterop je knalt, het nadeel is dat je continu moet bellen en schreeuwen. Gewoon in het Nederlands: "malloot, kijk uit je doppen!" Dat werkt het beste, want voor twee schreeuwende Nederlanders op MTB's in een buitenwijk van Yangzhou stopt iedereen.

Toen kwamen we bij de scheepswerven in de buurt. De wijk naast de scheepswerven is fantastisch. Zoals op zoveel plekken wonen de mensen bij hun winkel. Meestal heeft ieder deel van de straat een specialiteit, zoals meubels of audio/video. Deze wijk had uitsluitend staalproducten en bijbehorende tools. De grootste ijzerwinkel die ik ooit gezien heb. Straten vol met alle mogelijke profielen, volgende straat elektromotoren, pleintje excenterpersen, de afdeling tandwielen, dieselgeneratoren, buizen, plasmasnijders, laswerkplaatsen alles. Overal waar je keek was het rood van de roest.


Kranen in de wei, koeien op het industrieterrein.


Boek nu de fietstocht 'idyllisch Yangzhou' bij SiRo reizen. 200RMB incl. fietshuur, excl. borg.


De nieuwste duikboot van de Chinese marine bereidt zich voor op een eenmalige proefduik.


Silvan in zijn natuurlijke habitat.

Vervolgens kwamen we in de rivieren- en kanalendelta terecht. Dit is een aftakking van de Yangtze en tevens de verbinding tussen Grand Canal en Yangtze. Vrij druk bevaren, voornamelijk met heeeeeel lange combinaties bakken vol kolen. De schepen worden hier precies zo ver gevuld dat de boeg net geen water schept... We waren ondertussen van onze kaart gefietst, dus we wisten niet of er verder nog iets interessants in de buurt te vinden was.


De spanenboer.


Boem is ho.