Pagina 18


Beijing

29 april - 4 mei 2008


Lama temple. Binnen staat een 26 meter hoog Buddha beeld dat (volgens het Guinness World Record certificaat) uit een boom is gesneden.


Third ring road East.


Panjiayuan Market. Heel veel troep te koop.


CCTV Headquarters. Het nieuwste kantoortje van de waarhedenfabriek. Samen met Xinhua persbureau de spil die China draaiende houdt. CCTV en Xinhua zorgen ervoor dat de Chinezen de waarheid te horen krijgen. Vervelend werk want CNN en BBC gaan maar door met leugens verspreiden. Moet iedere keer weer gecorrigeerd worden.

Nee nu even serieus, wij Westerlingen denken soms dat vrijheid (persvrijheid, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, democratie) ten alle tijde goed is. Maar dit land (China, red.) heeft het nodig dat er met harde hand geregeerd wordt. Hoe kan men anders een kwart van de wereldbevolking vreedzaam laten leven? Hoe kan men een land dat, na jarenlange stilstand en achteruitgang, zo snel ontwikkeld onder controle houden? Vrijheden (op korte termijn) zouden dit land, haar buurlanden, haar inwoners en haar economie geen goed doen, het zou juist tot grote chaos leiden.

De leugens van de staatsmedia zijn min of meer een noodzakelijk kwaad. Dat Westerse media recent aantoonbaar foutief berichtten over China (U weet wel over de provincie links onderin) heeft het imago van het Westen, Westerlingen en persvrijheid geen goed gedaan. Onder Olympische druk vragen de mensenrechtensituatie te verbeteren terwijl het Chinese volk over Amerikaanse toestanden in Guantanamo Bay leest... Kun je je voorstellen hoe ze over het hypocriete Westen denken? Beijing ergens toe dwingen heeft sowieso al geen nut, immers het moederland kan zich het intern niet veroorloven om publiekelijk het Westen te gehoorzamen. Eric van Muiswinkel heeft nog veel te leren als het om China gaat, maar hij is niet de enige.


Lading nieuwe wachters. Betreffende in de maat lopen en ceremonieel vertoon kunnen ze nog veel leren van de Europeanen.


Het gevolg van snelle ontwikkeling: paard en wagen midden in Beijing.


Wachten op de trein op Beijing Railway Station.